The Worker

Sponsor een collega in Zimbabwe!

Sposoractie

Onder het regime van Mugabe was het niet makkelijk. Met de staatsgreep in 2017 en de nieuwe regering leek er verbetering in de algemene democratische situatie te ontstaan. Maar dat was schijn. De humanitaire situatie werd zelfs nog slechter onder de regering van president Mnangagwa. Vakbondsleden en andere oppositionele krachten worden met de dood bedreigd, gevangengezet, mishandeld en gemarteld. De vakbondsleiding wordt onder druk gezet om het verzet te staken. Vakbondsleiders kregen doodsbedreigingen (brief met kogel). Algemeen secretaris Japhet Moyo kreeg zelfs een dreigbrief dat zijn dochter slachtoffer zal worden van groepsverkrachting. De voorzitter van de bond van artsen ZHDA, Peter Magonbeyi werd ontvoerd, gemarteld, en gewond achtergelaten in de bush. Vakbondsprotesten worden in elkaar geslagen met als gevolg doden en veel gewonden.

De economische situatie in Zimbabwe is dramatisch. Het geld verliest in rap tempo zijn waarde (inflatie 800%), de lonen stijgen niet of mondjesmaat. De supermarkten raken steeds leger. Hongersnood staat voor de deur. Om elk mogelijk verzet de kop in te drukken treedt de regering steeds hardvochtiger en gewelddadiger op. Toch bieden de vakbonden verzet en organiseren proteststakingen. Een vakbondslid in Zimbabwe heeft moed nodig.

Voor een goede informatievoorziening aan hun leden is het belangrijk dat de Zimbabwaanse bonden zelf met hun leden kunnen communiceren onafhankelijk van de media die nepnieuws van de overheid verspreiden. Met het vakbondsblad ‘The Worker’, en een frequenter verschijnende Nieuwsbrief verzorgt de ZCTU die informatie. Maar een vakbondslid heeft geld nodig om dat te kunnen betalen. In de huidige dramatisch slechte economische situatie in Zimbabwe is het maandloon al amper voldoende om voedsel te kopen. De keuze voor eten of een vakbondsblad is dan snel gemaakt.

Steun daarom een Zimbabwaanse collega met een jaar informatie via ‘The Worker’ en ander vakbondsnieuws voor maar € 15,-.

Solidariteitscampagne

Voor € 15,00 per jaar geeft u een collega een jaar lang een abonnement! Vul de bon in, u vindt hier de flyer.

De Worker is online te lezen via een door de FNV gehoste website http://www.theworkerzimbabwe.com/